Welke hagen planten in de herfst?

Welke hagen planten in de herfst?

23 september 2024 | Hans

Als de dagen langzaam weer donkerder worden en de zomer op zijn einde komt, betekent dit de start van het najaar; een seizoen vol kleur en sfeer. De bladeren verruilen hun groene kleur voor oranje, geel en bruin. Voor veel mensen is de herfst een periode om de tuin weer eens flink onder handen te nemen, bijvoorbeeld door een haag te planten. Maar welke hagen zijn geschikt om te planten in de herfst? Dat en meer vertellen we u in dit artikel.

De herfst: Hét moment om een haag te planten

Het klinkt misschien gek, maar de herfst is een zeer geschikt moment om uw haag te planten. De hoge luchtvochtigheid en perfecte bodemtemperatuur vormen samen de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de wortelstelsels van uw haagplanten. U kunt vrijwel iedere haagplant aanplanten tijdens de herfst.

Voor haagplanten met blote wortel of kluit is de herfst zelfs de meest ideale periode voor het planten. Planten in pot kunnen het hele jaar door gepland worden, dus vanzelfsprekend ook in de herfst. Pas echter wel op planten wanneer het vriest, dit kan namelijk de wortels beschadigen.

Haagsoorten om te planten in de herfst

Wintergroene hagen, zoals de coniferenhaag, taxus of hulst geldt dat u deze het beste in de maanden augustus en september kunt planten. Bladverliezende hagen, zoals de haagbeuk, beukenhaag en liguster plant u het beste in de late herfst, in oktober of november. Later in de herfst planten kan ook, maar dan kunt u alleen hagen in pot planten. Enkele voorbeelden van hagen om in de herfst te planten:

  • Haagbeuk
  • Beukenhaag
  • Liguster
  • Taxus
  • Coniferenhaag

Welke aandachtspunten zijn er?

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u in de herfst een haag plant. Zo is het goed om te weten dat een haag in het najaar minder snel groeit, dan in het voorjaar. In de herfst en winter gaan de planten namelijk in winterrust.

Daarnaast is het niet nodig om uw haag na het planten in de herfst te bemesten. Wacht met het geven van mest tot aan het voorjaar, dan heeft uw haag er het meeste profijt van. Gebruik liever goede potgrond bij het planten van de haag. Compost is ook prima. Bemest uw haag in het voorjaar met speciale meststof voor hagen.

Hoe moet ik mijn haag planten in de herfst?

Het planten van een haag in de herfst is niet moeilijk. Zeker niet als u onderstaand stappenplan volgt:

  1. Graaf een geul: over de gehele lengte waar de haag moet komen te staan. Zorg ervoor dat de geul diep genoeg is, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen.
  2. Strooi op de bodem aanplantgrond: voorziet de hagen van voldoende mineralen en voedingsstoffen.
  3. Dompel planten met kluit of blote wortel onder in water en zet ze vervolgens in de geul. Dit is niet nodig bij potplanten.
  4. Zorg dat er voldoende afstand zitten tussen de planten: de aanbevolen afstand tussen planten hebben we bij elke haagsoort op onze website beschreven.
  5. Zet alle planten neer en graaf de kuil dicht.
  6. Geef de hagen komende tijd voldoende water.

Welke haag kiest u?

Nu u weet hoe u in de herfst een haag moet planten, is het tijd om geschikte planten uit te kiezen. Kijk hierbij niet alleen goed naar de grondsoort in de tuin, maar ook naar uw tuinontwerp en persoonlijke wensen. Bent u liefhebber van een bloeiende haag? Of juist naar een onderhoudsvriendelijke haag die jaarrond groen blijft? Een hoge of juist een lage haag?

Wat u ook zoekt, bij Haag & Heg hebben we de mooiste hagen voor elke tuin. Zelf gekweekt op onze eigen velden onder de beste omstandigheden. Ontdek ons veelzijdige assortiment en bestel eenvoudig via onze webshop.

Onze favoriete herfsthagen