Wanneer kan ik mijn haag planten?
Veel mensen vragen zich af wanneer ze het beste een haag kunnen planten. Dit hangt vooral af van de toepassing waarin je de haag aanschaft. Je kunt immers haagplanten kopen in kluit, blote wortel of in pot. In dit artikel vertellen we je alles over het planten van de haag.
De beste tijd om een haag te planten
Als je kiest voor planten in kale of blote wortels, is de herfst en de winter de beste periode om de haag in te planten. Vanzelfsprekend kan dit niet bij strenge vorst, maar dan kun je door de bevroren aarde ook niet in de grond werken. Het is van belang dat je de wortels goed beschermd in de periode tussen het rooien en het planten. De onbeschermde wortels zijn immers zeer gevoelig voor droogte, wind en fel zonlicht. Het is dan ook verstandig om deze periode zo kort mogelijk te houden door het inplanten goed voor te bereiden.
Als je kiest voor planten in kluit of in een pot ben je minder afhankelijk van de kalender. Deze zijn het gehele jaar door te planten. De kluit en pot met hierin rijke grond zal de wortels bescherming bieden bij het planten. Een haagplant in pot kan zelfs zonder probleem enige tijd blijven staan voordat deze een vaste plek toegewezen krijgt. Als je hiervoor kiest moet je niet vergeten om deze haagplant wel regelmatig water te geven.
Hoeveel haagplanten heb ik nodig?
Zoals je op de website van Haag-Heg.nl hebt kunnen ontdekken, zijn er veel soorten hagen. De hoeveelheid haagplanten die je nodig hebt, hangt af van de haagsoort en of je haagplanten in pot of in blote wortel hebt. Van deze laatste variant heb je meer exemplaren nodig. Wij kunnen je hier vanzelfsprekend uitgebreid over adviseren. Als je zelf alvast een berekening wil maken kun je het beste uitgaan van een gemiddelde van zo’n 5 haagplanten die je per strekkende meter nodig hebt.
Hoe plant ik een haag?
Het overgrote deel van de haagsoorten worden op dezelfde manier geplant. Voor een brede haag is het goed om een dubbele rij te graven. Je kunt de hagen dan verspringend inplanten. De geul moet twee keer de breedte en anderhalf keer zo diep zijn als de kluit of de wortel. Om de grond bij het terugplaatsen goed vruchtbaar te maken, kun je kiezen om dit te vermengen met organische mest.
Je kunt de haagplanten in de sleuf plaatsen nadat je de wortels van de kluit goed (maar voorzichtig) hebt losgemaakt. Een haagplant met blote wortel kun je hiervoor het beste in een bak met water dompelen. Let op dat je er niet voor kiest om deze haagplant een langere tijd in deze bak met water te laten staan, dan krijgt de haagplant weer te veel water. Het dompelen is om uitdroging te voorkomen.
Zorg bij het plaatsen van de haagplant dat de wortels gelijkmatig verdeeld zijn en dek de haagplant toe met de uitgegraven (bemeste) grond. Je kunt de aarde om de haagplant heen gerust goed aandrukken zodat de wortels direct goed in contact staan met de vruchtbare grond. Daarna is het goed om de grond royaal te begieten met water. Als je een haagplant in pot hebt, is het goed om hier ook het vocht uit deze pot voor te gebruiken. Dit vocht bevat immers extra voedingswaarde. Het is goed om de eerste weken voldoende water te blijven geven en dit natuurlijk ook te doen tijdens droge periodes.
Advies bij het ‘planten van de plant’
Vanzelfsprekend kunnen wij jou uitgebreid persoonlijk adviseren over het planten van jouw haag. We kunnen samen met jou bekijken hoeveel haagplanten jij nodig hebt en welke haagplanten de beste keuze voor jou zijn. Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen. We helpen je graag verder aan een mooie volle haag.