Inheemse haagsoort

Ontdek onze inheemse haagsoorten

23 augustus 2024 | Hans

Inheemse haagplanten zijn een zeer populaire keuze in Nederland. Deze haagplanten komen namelijk van nature in ons land voor. Bij Haag & Heg leggen we u uit wat een inheemse haag precies is en vertellen we u meer over een aantal van onze meest populaire inheemse haagplanten.

Wat is een inheemse haag?

Een inheemse haag is een haagplant die afkomstig is uit een bepaald gebied. Wanneer we kijken naar inheemse hagen uit Nederland, betekent dit dat deze soorten zich op eigen kracht in ons land hebben gevestigd, dus zonder invloed van de mens.

Wat zijn de voordelen van dit type plant?

Wanneer een haag inheems is zitten er diverse voordelen aan verbonden. De haag heeft immers zonder invloeden van de mens kunnen groeien en is daarom aangepast aan het klimaat, ondersteunt de lokale biodiversiteit en heeft een natuurlijke uitstraling:

  • Aangepast aan ons klimaat en de lokale bodemcondities. Een inheemse plant is een zeer sterke plant. Ze zijn immers gewend aan de onstuimige weersomstandigheden in Nederland, zoals wind en regen. Hierdoor zijn ze minder vatbaar voor ziektes en vergen ze minder onderhoud.
  • Ondersteuning van lokale biodiversiteit. Ze bieden namelijk voedsel en onderdak aan tal van dieren, zoals insecten, vogels en andere kleine zoogdieren. Op deze manier wordt de natuurlijke omgeving behouden, wat bijdraagt aan het milieu.
  • Natuurlijke uitstraling

Populaire inheemse haagplanten bij Haag & Heg

Inheemse haagsoorten zijn dus een zeer goede keuze voor uw tuin. Ze zijn mooi en functioneel, maar vergen ook minder onderhoud dan uitheemse planten. Bij Haag & Heg vindt u diverse haagplanten en we hebben een aantal populaire inheemse haagplanten voor u op een rijtje gezet.

1.     De meidoorn

In Nederland zijn er drie verschillende soorten van de meidoorn die inheems zijn. Alle drie de soorten kunnen zich goed aanpassen aan ons klimaat en ondersteunen de lokale diversiteit. Dit zijn de eenstijlige meidoorn , tweestijlige meidoorn en koraalmeidoorn.

  • Bladtype: Een klein, groen blad met witte bloemen en rode bessen. In de winter verliest deze haagplant zijn bladeren.
  • Voordelen: Deze hagen beschikken vaak over scherpe doorns, waardoor ze een populaire keuze zijn voor een dichte, beschermende haag.
  • Unieke kenmerken: De eenstijlige meidoorn bevat meer doorns en 1 type bloem, terwijl de tweestijlige meidoorn minder doorns heeft en 2 typen bevat. De koraalmeidoorn is het minst bekend en heeft een wat kleinere groei en andere bladstructuur.

2.     Gewone Liguster 

Deze haagsoort wordt ook wel de gewone of wilde Liguster genoemd, omdat deze op eigen kracht groeit in Nederland. De Latijnse naam voor deze plant is Ligustrum Vulgare. Van nature zijn ze te vinden in Drenthe.

  • Bladtype: Een klein, groen blad. In principe behoudt deze plant in de winter zijn bladeren, echter met zeer strenge winters kan hij wat bladeren verliezen.
  • Voordelen: Deze haag is zowel geschikt voor een lage en hoge haag. Ze hebben een goede blikdichte vertakking, waardoor u zowel in de zomer als in de (milde) winter kunt genieten van privacy in uw tuin.
  • Unieke kenmerken: Ze groeien op kalkhoudende bodems en in de duinen. Het is een wat formeler ogende haag die mooi kan groeien in tuinen.

3.     De groene en rode beuk

De groene en de rode beuk zijn twee zeer bekende inheemse soorten. Deze boom is immers overal in Nederland te vinden. De Latijnse naam voor de groene beuk is Fagus sylvatica en de Latijnse naam voor de rode beuk is Fagus sylvatica 'Atropunicea'.

  • Bladtype: De rode beuk beschikt over een mooi dieprood blad en de groene beuk over heldergroene bladeren. In de winter behouden zij vaak hun blad en verkleuren deze naar een oranje en bruine kleur.
  • Voordelen: Deze inheemse haag is dichtbegroeid en zorgt het gehele jaar voor een natuurlijke afscheiding. Naast functioneel, is de haag door de kleurvariatie het gehele jaar mooi om te zien.
  • Uniek kenmerk: De rode en groene beuk groeien graag op droge grond en onder de juiste omstandigheden kunnen ze enorm hoog worden.

4.     Haagbeuk

De gewone haagbeuk wordt ook wel Carpinus Betulus genoemd. Net zoals de rode en groene beuk beschikt deze over een dichte groei. Het is een vrij langzame groeier die je herkent aan kleine kartels langs de rand van de bladeren en diepe nerven.

  • Bladtype: In de zomer en lente zijn de bladeren frisgroen en in de winter verkleuren ze naar geelbruin.
  • Voordelen: Zowel in de schaduw als in de zon groeit deze haag goed en hij is bestand tegen alle Nederlandse weersomstandigheden.
  • Uniek kenmerk: In tegenstelling tot de rode en groene beuk verliest de gewone haagbeuk wel zijn bladeren in de winter. 

5.     Hulst Aquifolium

De Hulst Aquifolium komt veelal voor in de Nederlandse bossen. Het is een wintergroene heester, wat betekent dat deze het hele jaar door zijn bladeren behoudt.

  • Bladtype: Glanzende, donkergroene bladeren met scherpe stekels. In de herfst krijgt deze plant felrode bessen.
  • Voordelen: Elk seizoen heeft deze haag een andere uitstraling, wat zorgt voor een gevarieerde uitstraling in de tuin.
  • Uniek kenmerk: Deze haag groeit het best in de schaduw van grotere bomen.

6.     Taxus Baccata

Deze inheemse haagsoort is een compacte naaldboom. Ze bevatten geen bladeren, maar naalden. Het is een langzame groeier, maar zorgt alsnog voor een volle, dichte haagstruik.

  • Bladtype: Donkergroene, zachte naalden en dichte takken.
  • Voordelen: Het is een wintergroene en onderhoudsvriendelijke naaldboom, wat betekent dat u het gehele jaar van een volle en groene haag kunt genieten.
  • Uniek kenmerk: In het najaar groeien er rode bessen aan de plant, waardoor de haag kleur en karakter krijgt.

7.     Grove Den

Ook de grove den valt onder de naaldboom categorie. Het is één van de weinige inheemse naaldbomen in Nederland. De bovengenoemde ‘Taxus Baccata’ valt namelijk eerder onder de categorie haagstruiken. De Grove Den zien we vooral terug op de droge zandgronden in de Kempen. De Latijnse naam voor deze naaldboom is Pinus Sylvestris.

  • Bladtype: De grove den bevat groene, stugge naalden.
  • Voordelen: Het is een wintergroene boom, die robuust en goed bestand is tegen de Nederlandse weersomstandigheden, zoals wind en kou.
  • Uniek kenmerk: Kan op vele soorten bodems groeien, zowel droge als natte bodems.

Ontdek ons aanbod en creëer zelf een prachtige tuin! 

Met onze inheemse haagsoorten creëert u zelf een prachtige, verzorgde tuin! Met de natuurlijke uitstraling van dit type planten geniet u ieder seizoen van uw tuin. Benieuwd naar welk type het beste bij u of uw tuin past? Neem dan gerust contact met ons op, wij voorzien u graag van deskundig advies!

Populaire inheemse hagen