Hortensia snoeien: Hoe, waar en wanneer?

Hortensia snoeien: Hoe, waar en wanneer?

12 september 2024 | Hans

Een hortensia snoeien, hoe moet dat eigenlijk? En waarom is het belangrijk om deze tuinplant toch regelmatig van een goede snoeibeurt te voorzien? Deze vraag houdt veel tuiniers bezig. Het antwoord is relatief eenvoudig: snoeiwerk is nodig om uw hortensia’s zoveel mogelijk te laten bloeien. Zo voorkomt u niet alleen dat de haag te hoog wordt, maar het stimuleert dus ook bloei! Wij geven u snoeitips, zodat u ieder jaar weer kunt genieten van prachtige en gezonde hortensia’s.

Welke soort hortensia (hydrangea) heb ik?

Om te kunnen bepalen wat voor snoeiwerk nodig is, is de eerste stap bepalen om wat voor soort hortensia’s het gaat. De een moet u namelijk voorzichtig snoeien, terwijl andere soorten sterker teruggesnoeid mogen worden. Heeft u een bol- of pluimhortensia in de tuin staan? Of misschien zelfs een compleet andere soort, zoals een sneeuwbalhortensia of een klimhortensia?

Uw hortensia snoeien op eenjarig en overjarig hout: Zo pakt u dat aan 

De meeste hydrangea soorten bloeien om oud hout, ook wel overjarig hout genoemd. Dit betekent dat bloemen ontstaan op takken die de hortensia in het jaar daarvoor gevormd heeft. Er zijn echter ook soorten die groeien op jong hout. Deze hortensia’s worden ook wel eenjarig hout genoemd. Dat betekent dat er bloemen groeien op takken die de plant dit jaar gevormd heeft.

Hortensia’s op overjarig hout snoeien

Hortensia’s die op oud hout bloeien zijn:

  • Boerenhortensia’s, ook wel de bolhortensia genoemd

  • Klimhortensia’s

  • Eikenbladhortensia’s

  • Fluweelhortensia

U snoeit deze planten als volgt:

  1. Verwijder in het vroege voorjaar enkel de dode bloemen en snoei daarbij net boven de bovenste nieuwe bloemknoppen.

  2. Is de struik te groot geworden? Snoei dan de helft van de takken volledig weg en doe de andere helft het volgende jaar, zodat u toch bloemen behoudt.

  3. Snoei de klimhortensia na de bloei terug, maar laat een aantal jonge twijgen staan.

Hortensia’s op eenjarig hout snoeien

Hortensia’s die op eenjarig hout bloeien zijn:

  • Pluimhortensia’s

  • Sneeuwbalhortensia’s

Zo kunt u het beste deze hydrangea snoeien:

  1. Snoei bij de hortensia’s Hydrangea arborescens en Hydrangea paniculata elk jaar in het vroege voorjaar alle takken flink terug.

  2. Dankzij deze snoei zullen ze datzelfde jaar weer bloeien, en nog rijker dan voorheen.

Algemeen snoeiadvies

Het snoeien van een hortensia is niet heel erg lastig, maar u moet wel weten welke aandachtspunten er zijn. We beschrijven hieronder hoe u de hydrangea macrophylla (bolhortensia) snoeit:

  1. Stap 1: Knip oudste takken weg

  2. Stap 2: Kort jongere takken in: snoei de langste twee tot drie stengels terug tot een sterke scheut of net boven een koppenpaar

  3. Stap 3: Verwijder dunne scheuten tot aan de basis, zodat de plant zijn energie kan gebruiken voor de meest sterke stengels

  4. Stap 4: Verwijder uitgedroogde bloemhoofden en snoei terug tot aan het eerste koppenpaar onder de verdroogde bloem

Het belang van dit onderhoud

Door uw hortensia’s te snoeien, blijven ze beheersbaar en krijgt de plant een mooie vorm. Ook stimuleert u ze om nieuwe scheuten te maken. Hierdoor komen de nieuwe bloemen beter uit. Wanneer u deze haagplanten op het verkeerde moment zou snoeien, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het aantal bloemen dat aan de plant verschijnt. Het is dus essentieel om te weten wanneer en hoe u moet snoeien.

Wanneer uw hortensia snoeien?

De meeste hortensia’s snoeit u het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei de planten in ieder geval niet in het najaar of de winter. U kunt de verwelkte bloemen gewoon aan de struik laten zitten, want die beschermen de plant tegen de kou. Snoeien in het voorjaar is aanbevolen, mits het niet vriest.

Waarom oude bloemen uit hortensia knippen?

Het is belangrijk om in het voorjaar de oude bloemen weg te knippen, zodat er weer nieuwe bloemen kunnen groeien. Het bevordert de groei. Hoewel veel mensen denken dat de bloemen het beste weggehaald kunnen worden nadat ze klaar zijn met bloeien, is het tegengestelde waar. In de winter verwelken de bloembollen, maar laat ze vooral zitten. Ze beschermen de hortensia tegen de kou. Knip de bloemen in het voorjaar pas.

Meer tips nodig? 

Het snoeien van hortensia’s is dus niet heel moeilijk, maar u moet goed weten welke aanpak het beste is en wat u vooral niet moet doen. Bent u nog op zoek naar mooie hortensia’s voor uw tuin? Bekijk hieronder een aantal van onze kleurrijkste exemplaren!

Kleurrijke hortensia's