Hoe hoog mag een haag als erfafscheiding zijn?
Helaas ontstaan een jaarlijks veel burenruzies door meningsverschillen met betrekking tot hagen en andere soorten erfafscheidingen. De haag staat op de verkeerde plek, zorgt voor verwoesting, wordt niet goed bijgehouden of is veel te hoog. Een hoge haag kan zorgen voor irritaties wanneer men niet weg kan kijken uit zijn raam en constant tegen een hoge haag aankijkt die al het zonlicht blokkeert. Zo wordt het wel erg donker binnen. Maar hoe hoog mag een haag dan eigenlijk zijn? Gelukkig zijn er een aantal wettelijke regels over vastgesteld.
Haag als erfafscheiding
Per gemeente kunnen de wettelijke regels afwijken, dus informeer altijd goed wat bij u de lokale regels zijn. Tevens is het mogelijk dat er in het verleden afwijkende afspraken zijn vastgelegd door de buren en u (of eventueel de vorige bewoners). Wanneer de haag op de erfgrens staat is deze eigendom van beide bewoners en dient elke partij zijn eigen zijde te verzorgen. Wanneer er echter geen overeenstemming komt over de erfafscheiding, dan kiezen sommige mensen ervoor om elk een eigen haag of schutting neer te zetten, op eigen grond. In dat geval gelden er voor hagen wat extra regels. Zo moet de stam van de haag minimaal 50cm van de erfgrens af staan. Wanneer dit niet het geval is dan kunnen de buren eisen dat deze verplaatst wordt, tenzij er afspraken over zijn gemaakt die ingeschreven zijn bij het kadaster. Sommige planten die als hagen worden aangezien zijn in werkelijkheid bomen. Een voorbeeld hiervan is een beuk, hoe klein hij ook gehouden wordt. Voor zo’n boom geldt de regel dat deze twee meter van de erfgrens af wordt geplant.
Hoe hoog mag een haag zijn?
Dus, hoe hoog mag een haag zijn? Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente. Wanneer een haag hoger wordt dan toegestaan dan kunnen de buren u vragen om deze te snoeien, omdat deze mogelijk hun uitzicht en daglicht verstoord. Voorkom burenruzies en zorgt er zelf voor dat uw erfafscheiding wordt bijgehouden. Niemand zit er immers op te wachten om de buren te moeten vragen om afspraken na te komen.
Wie snoeit de haag?
Wanneer de haag op de erfgrens staat is deze eigendom van beide bewoners. Ieder is verantwoordelijk voor de kosten en het bijhouden van de eigen zijde. In het geval van een dubbele erfafscheiding waarbij de haag op de eigen grond van één van de buren staat, geldt de regel dat de eigenaar van de haag de volledige verzorging en kosten zelf op zich neemt. De buren mogen dan niet aan de haag komen omdat dit geen eigendom is. Wel dient de eigenaar zich aan de algemene regels te houden over de hoogte van de haag.