Groenblijvende haag met weinig onderhoud taxus

Groenblijvende haag met weinig onderhoud: De ideale keuze voor uw tuin

18 oktober 2024 | Hans

Bent u op zoek naar een prachtige, groene haag die het hele jaar door zijn kleur behoudt zonder dat het veel onderhoud vereist? Er zijn verschillende mogelijkheden die perfect passen bij uw wensen. Een uitkomst voor mensen zonder groene vingers! In deze blog bespreken we de beste opties voor een groenblijvende haag met weinig onderhoud.

Waarom kiezen voor een onderhoudsvriendelijke, groenblijvende haag?

Een haag die het hele jaar door groen blijft, zorgt ervoor dat u zelfs in de winter geniet van een groene afscherming en extra privacy in uw tuin. Bovendien vraagt een groenblijvende haag, ook wel wintergroene haag genoemd, vaak minder onderhoud dan bloeiende haagsoorten, omdat u geen vallende bladeren of bloemen hoeft op te ruimen. Ook qua snoeiwerk heeft u weinig zorgen. Door jaarlijks één tot twee keer te snoeien, houdt u de haag in de gewenste vorm en hoogte.

Top 5 groenblijvende hagen met weinig onderhoud

Er zijn diverse hagen die weinig onderhoud nodig hebben en toch het hele jaar door een volle, groene uitstraling bieden. Hieronder vindt u vijf populaire opties.

1. Onderhoudsgemak met de laurierhaag (Prunus laurocerasus)

De laurierhaag is een snelle groeier die het hele jaar door groen blijft. Dankzij zijn grote, glanzende bladeren kunt u deze haag zowel in de zon als in de schaduw zetten, dat is geen probleem. Het onderhoud is minimaal: één keer per jaar snoeien is voldoende om de haag compact en strak te houden.

2. Met een taxushaag (Taxus baccata) zit u altijd goed

De taxus ‘Baccata’ is een van de meest populaire groenblijvende hagen. Het is een langzame groeier, wat betekent dat u hem maar eens in de paar jaar hoeft te snoeien. Bovendien is de taxus een zeer sterke haag die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

3. Conifeer (Thuja): De krachtige levensboom

Coniferen staan bekend om hun dichte structuur en het feit dat ze weinig snoeiwerk vereisen. Ze groeien snel en zorgen voor een uitstekende afscherming. Kies voor de thuja als u op zoek bent naar een klassieke haag die het hele jaar door mooi blijft zonder veel moeite.

4. Een strakke tuin met een buxushaag (Buxus sempervirens)

De buxus blijft een populaire keuze voor onderhoudsarme tuinen. De buxus groeit langzaam, wat betekent dat u hem niet vaak hoeft te snoeien. Bovendien is deze haag ideaal voor het creëren van strakke vormen.

5. Photinia (Photinia fraseri 'Red Robin') geeft kleur

De photinia fraseri ‘Red Robin’ valt op door zijn rode scheuten die in het voorjaar verschijnen. Het is een sterke haag die weinig onderhoud nodig heeft en zeer geschikt is voor het creëren van lage hagen. Eén snoeibeurt per jaar is voldoende om deze haag in topvorm te houden.

Hoe houdt u uw haag gezond met weinig onderhoud?

Hoewel de bovengenoemde hagen weinig onderhoud vereisen, zijn er een paar tips die ervoor zorgen dat uw haag gezond en mooi blijft zonder al te veel moeite:

  1. Geef voldoende water – Vooral in de eerste jaren heeft uw haag wat extra aandacht nodig qua water. Zorg ervoor dat de grond rondom de wortels vochtig blijft, vooral tijdens warme zomers.
  2. Bemesten – Uw haag bemesten in het voorjaar zorgt ervoor dat uw haagplanten sterke wortels ontwikkelen en gezond blijven.
  3. Beschermen tegen ziektes – Controleer uw haag regelmatig op ziektes of plagen, vooral als u kiest voor een soort als de buxus. Vroege detectie kan veel problemen voorkomen.
  4. Snoeien – Hoewel deze hagen weinig snoeiwerk vereisen, is het toch belangrijk om ze minimaal één keer per jaar te snoeien om hun vorm en dichtheid te behouden.

Uw tuin ziet er altijd verzorgd uit

Een tuin is een heerlijke plek om tot rust te komen. Met een onderhoudsvriendelijke groenblijvende haag geniet u van een tuin die het hele jaar door fris en uitnodigend oogt, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over intensief onderhoud. Uw tuin wordt een plek van rust, privacy en groen. Bij Haag & Heg zorgen we ervoor dat uw tuin het stralende middelpunt wordt, terwijl u zorgeloos geniet van het groen om u heen.