Beukenhaag of Haagbeuk
Die haag daar, is dat nou een Beukenhaag of Haagbeuk? Er ontstaat vaak verwarring tussen deze twee planten. Als de Nederlandse namen naast elkaar worden gehouden dan is dat ook niet zo vreemd natuurlijk. Zo denkt men bijvoorbeeld wel eens dat een haagbeuk simpelweg een beuk is die in de vorm van een haag wordt gesnoeid. In werkelijkheid behoren de planten tot verschillende families.
Beukenhaag vs. Haagbeuk
De Beukenhaag verdelen wij onder in de Groene Beuk (Fagus Sylvatica) en de Rode Beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea). Het grootste verschil in deze twee varianten zit in de kleur van het blad. Ze hebben grote bladeren met een golvende bladrand. Van dichtbij kan het bladnerf gezien worden, maar van veraf lijken de bladeren effen groen (of rood). In de winter kleuren ze oranje/bruin en blijft het dorre blad hangen tot de jonge blaadjes in de lente tevoorschijn komen en ze wegduwen. Zowel de Groene als de Rode Beuk behoren tot de Fagaceae familie. ‘Faga’ staat voor ‘beuk’. De Haagbeuk (Carpinus Betulus) daarentegen stamt af van de berkenfamilie. Zijn blad is heldergroen en heeft een dubbelgezaagde bladrand. Het bladnerf is op afstand zichtbaar door de zeer duidelijke aftekeningen.
Verschil tussen Beukenhaag en Haagbeuk
De belangrijkste verschillen tussen de Beukenhaag en Haagbeuk hebben wij voor het gemak op een rij gezet:
- Het blad van de Beukenhaag is gaaf en kan zowel groen als rood zijn. De Haagbeuk heeft een ruw blad met tandjes langs de rand en duidelijke en diepe nerven.
- De Beukenhaag kleurt in de herfst oranje of bruin en dit blad blijft de hele winter hangen tot de nieuwe groei begint. De Haagbeuk daarentegen verliest zijn blad nadat het in de herfst geel is gekleurd.
- De Haagbeuk kan is vrijwel elke ondergrond worden geplant.
- De Haagbeuk groeit wat sneller dan de Rode en Groene Beuk.
- De Haagbeuk is sneller met het groeien van nieuw blad. In het voorjaar is deze dus eerder dicht en groen.
- Bij een Haagbeuk is het raadzaam om te wachten met snoeien tot de gewenste hoogte bereikt is. Een Beukenhaag kunt u echter van jongs af aan al snoeien om ervoor te zorgen dat ook de onderste takken zonlicht blijven zien. Dat zorgt voor een betere dichtheid van onder tot boven.