Makkelijke haagplanten

Geen groene vingers? 5x makkelijke haagplanten

14 mei 2024 | Hans

Het hebben van een prachtige haag in uw tuin kan een geweldige manier zijn om privacy te creëren, uw erf af te schermen en een vleugje groen toe te voegen aan uw leefruimte. Maar wat als u niet bepaald gezegend bent met groene vingers? Geen zorgen, er zijn tal van haagplanten die weinig onderhoud vergen en toch een schitterende toevoeging vormen aan uw buitenruimte.

5 voorbeelden van makkelijke haagplanten

Hier zijn vijf van de meest gemakkelijk te onderhouden haagplanten voor iedereen die geen groene vingers heeft.

1. Laurier (Prunus laurocerasus)

Een Laurier is een populaire keuze voor hagen vanwege zijn dichte groei en glanzende, donkergroene bladeren. Deze plant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en kan zowel in de volle zon als in de schaduw worden geplant. De haag vereist weinig snoeiwerk en blijft het hele jaar door groen, wat betekent dat u het hele jaar door kunt genieten van privacy en schoonheid in uw tuin.

2. Taxus (Taxus)

De Taxus is een langzaam groeiende, winterharde plant die perfect is voor mensen met een drukke levensstijl. Eenmaal gevestigd, heeft de haag minimale zorg nodig en behoudt het zijn donkergroene kleur het hele jaar door. Taxushagen kunnen worden gevormd tot strakke, formele hagen of meer natuurlijke, informele schermen, afhankelijk van uw voorkeur en tuinstijl.

3. Liguster (Ligustrum)

De Liguster is een veelzijdige haagplant die bekend staat om zijn snelle groei en tolerante aard. De plant kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden, van volle zon tot lichte schaduw. Ligusterhagen vereisen regelmatig snoeiwerk om ze netjes te houden, maar over het algemeen is het onderhoud minimaal. Bovendien produceren Ligusterplanten in het voorjaar geurige witte bloemen, gevolgd door bessen die vogels aantrekken.

4. Thuja (Thuja occidentalis)

De Thuja, ook bekend als 'levensboom', is een populaire keuze voor hagen vanwege zijn dichte, groenblijvende bladeren en snelle groei. De plant gedijt goed in verschillende bodemsoorten en vereist weinig onderhoud zodra deze is gevestigd. Thuja-hagen kunnen worden gesnoeid om een strakke, formele uitstraling te geven of met rust worden gelaten om een meer informeel scherm te vormen.

5. Zuurbes (Berberis)

De Zuurbes is een taaie, winterharde plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en lichtomstandigheden. De plant staat bekend om zijn doornige takken en kleurrijke bladeren, die variëren van groen tot roodachtig paars, afhankelijk van de variëteit. Berberishagen vereisen af en toe snoeien om ze netjes te houden, maar verder hebben ze weinig onderhoud nodig. Bovendien trekken de heldergele bloemen van Berberis in het voorjaar bestuivende insecten aan zoals bijen en vlinders.

Wel groen in de tuin, maar weinig gedoe!

Of u nu een beginnende tuinier bent of gewoon op zoek bent naar haagplanten die weinig onderhoud vergen, deze vijf opties bieden schoonheid en privacy zonder al te veel gedoe. Met de juiste plantkeuze en een beetje liefde en aandacht, geniet u van een prachtige haag in de tuin, zelfs als u geen groene vingers hebt.

Enkele voorbeelden van onderhoudsvriendelijke hagen